Leven in flow

Na een succesvolle en gezellige ‘business meeting’ met een vriendin rijd ik met een grote glimlach op mijn gezicht weer naar huis. En terwijl ik over het eiland rijd, bewonder ik de natuur om me heen en voel ik me ineens intens gelukkig. Mijn leven is in flow, alles is in beweging en ik voel dat ik lééf.

Flow en in beweging zijn is onderdeel van het leven. Iets wat niet meer beweegt is ‘levenloos’. En hoewel ik soms heel erg kan verlangen naar rust, naar stilte, naar stilstaan, duurt dit meestal niet heel lang. Elke keer als ik denk dat ik een bepaald punt heb bereikt waar ik al een tijd wilde aankomen, voel ik bij aankomst dat er nog zoveel meer te ontdekken is! En opnieuw spring ik dan in het diepe, in het onbekende om weer mee te gaan op de flow van het leven.

Veel mensen houden vast aan structuur, aan zekerheden, aan dingen die ‘vast’ staan – het tegenovergestelde van meegaan op de flow. Structuur en zekerheden kunnen houvast bieden, maar als we ons te lang in dezelfde structuur, dezelfde zekerheden (woning, werk, relatie, etc.) begeven, wordt het een comfortzone en is het heel lastig om van daaruit weer verder te gaan. Misschien voel je geen behoefte om ‘verder’ te gaan en geniet je van alles binnen je comfortzone en dat is helemaal prima! Maar ben je helemaal eerlijk naar jezelf? Geniet je daadwerkelijk van alles om je heen of is het een automatisme, een gewoonte geworden? Een gewoonte waar je in blijft hangen omdat je onzeker bent over wat daarbuiten is – en niet omdat het nog steeds zoveel voldoening geeft.

Meegaan op de flow kan heel spannend zijn, soms zelfs stressvol, maar ik begin meer en meer te beseffen dat hoe meer ik mijn verwachtingen loslaat, hoe mooier het leven is! In plaats van te genieten van mijn ‘zekerheden’, geniet ik van alle bijzondere, onverwachte dingen die er op mijn pad komen. En onderweg leer ik steeds beter in te voelen waar ik daadwerkelijk gelukkig van word… Voor mij geldt dat het loslaten van mijn verwachtingen – bijvoorbeeld dat ik voor langere tijd op een bepaalde plek zal blijven wonen/werken – me helpt om in flow te blijven. Door niet van te voren te bedenken hoe iets moet of ‘hoort’, maar bij mijn gevoel te blijven en te luisteren naar wat mijn hart me ingeeft maak ik keuzes die me steeds meer dingen brengen waar ik intens gelukkig van word. Geluk ervaren op (bijna) dagelijkse basis, het bestaat!

Voor de buitenwereld is het soms onbegrijpelijk hoe ik mijn leven indeel, want ik lijk vaak van het een naar het ander te vliegen zonder richting of doel. Te besluiten dat ik in Ibiza wil wonen, dan toch weer in Nederland, dan toch weer Ibiza… Het lijkt alsof ik niet zeker ben van mijn keuzes, maar dat ben ik wel. Dat ik eerst besluit om naar Ibiza te gaan, vervolgens terugkom naar Nederland en weer naar Ibiza vertrek betekent voor mij niet dat ik ergens een verkeerde keuze heb gemaakt. De keuze om terug naar Nederland te gaan heeft mij geholpen om met volle overtuiging te kiezen voor mijn leven in Ibiza. Wat niet betekent dat ik hier nu voor altijd blijf, maar voor DIT MOMENT is Ibiza mijn thuis en ben ik hier gelukkig. Mijn richting of doel is gelukkig zijn en dat ervaar ik door in flow te leven. Niets vast te leggen, maar mee te gaan op de stroom.

Ik beweer zeker niet dat alle structuur of alle zekerheden overboord gegooid zouden moeten worden, maar je bewust zijn van de reden WAAROM je vasthoudt aan een bepaalde structuur of zekerheid (woning, werk, relatie, etc.) is in mijn ogen van levensbelang. Houd je vast uit angst voor het onbekende en blokkeer je de flow, de beweging die onderdeel is van alles wat leeft? Of is het een structuur of zekerheid die je (bijna) elke dag laat genieten van al het moois wat het leven je te bieden heeft? Kijk je aan het einde van je leven terug op deze tijd met een gevoel van blijdschap, geluk en dankbaarheid voor alle mooie, fijne momenten? Of zal deze periode als één grote waas zijn, een aaneenschakeling van dagen/weken/maanden/jaren van hetzelfde?

Meegaan op de flow van het leven hoeft niet te betekenen dat je je leven om de zoveel tijd rigoreus om moet gooien (mijn pad is misschien wat extreem), maar wel dat je je bewust blijft van dat wat je plezier brengt, van dat wat je het gevoel geeft dat je lééft. Verbind je met je hart: waar gaat het sneller van kloppen? Wat brengt je blijdschap? Wat brengt die lach op jouw gezicht? Wanneer ervaar jij intens geluk? En zorg dat je daar meer van doet in je leven, zorg dat je ruimte maakt in jouw leven – binnen de structuur die voor jou prettig voelt – voor flow, voor beweging, want leven in flow is het mooiste wat er is!

Love & Light, Ankhana

PS: Heb je moeite om je te verbinden met je hart? Voel je een blokkade om daadwerkelijk te kiezen voor datgene wat jou gelukkig maakt? Of ervaar je een gebrek aan energie om actief aan de slag te gaan met datgene waar je blij van wordt? Dan kan een Reconnective Chakra Healing je helpen! In slechts 1 sessie kan je loslaten wat je (onbewust) tegenhoudt om verder te gaan op je pad en maak je opnieuw verbinding met wat er speelt in je hart, zodat ook jij weer kan gaan leven in flow.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.