Highs & lows

Waar het me in Ibiza vrij makkelijk af ging om dicht bij mezelf te leven, kost het me in Nederland wat meer moeite. Ik heb wel een idee van wat ik wil en waar ik heen wil, maar het lijkt me soms niet te lukken daar ook daadwerkelijk te komen. Ik weet dat het belangrijkste wat ik op zo’n moment kan doen is tijd in mezelf investeren. Zorgen dat ik gezond eet, buiten kom, voldoende beweeg, mediteer en rust wanneer ik voel dat het nodig is. Toch voelt dat hier een stuk minder vanzelfsprekend als op Ibiza. Het voelt soms alsof ik me probeer te onttrekken aan de maatschappij, aan het ‘normale’ dagelijkse leven wat bijna iedereen hier leeft. En in zekere zin is dat ook zo, want wat hier als ‘normaal leven’ wordt beschouwd, is niet iets wat ik ambieer.

Ik wil iets anders, omdat ik wéét dat het anders kan. Omdat ik wéét dat het zoveel mooier, zoveel fijner en zoveel intenser kan zijn. Met die intensiteit komen soms ook de ups en downs, de highs en lows, of – zoals Bentinho Massaro het noemt – de ‘valley experiences’ (vallei/dal ervaringen). De lows zijn misschien niet altijd even aangenaam of prettig (maar zeker leerzaam), maar de intensiteit van de highs maakt het het allemaal waard! Hoe fijn het leven kan zijn in flow, hoe diep het mij kan raken, hoe intens mooi alles ineens lijkt te zijn, dat maakt dat de lows ook goed te verdragen zijn – zeker als je beseft dat ze nodig zijn om de highs op waarde te kunnen schatten. Daarbij zijn de lows nodig om de ervaringen die opgedaan zijn tijdens de highs te verwerken, de lessen te internaliseren en om tot rust te komen voor er weer een nieuw avontuur begint.

Veel mensen proberen hun angsten te vermijden, te voorkomen dat ze in een low komen. Wil je echter echt je hart volgen, dan zal je ook je angsten in de ogen moeten kijken. Niemand heeft ooit zijn droom waargemaakt zonder tegenslagen, angsten onder ogen te komen of momenten te hebben gehad waarop ze zich down voelden en het even niet meer zagen zitten. Maar door vol te houden, je rust te nemen wanneer je die nodig hebt, te blijven vertrouwen op wat je hart je ingeeft en daarnaar te handelen zal je uiteindelijk in een high komen die mooier, beter en fijner is dan je van te voren had durven hopen!

Als je probeert een leven zonder lows te leiden, zullen ook de highs minder hoog zijn. Want de highs zijn vooral ‘hoog’ in tegenstelling tot de lage lows. Het gevolg is een leven wat vlakker is. Makkelijker misschien, maar ook minder spannend. Vergelijk het met een achtbaan zonder echte hoogte- (en daardoor dus ook diepte-) punten: veilig, comfortabel, maar een stuk minder enerverend. Zoals Abraham-Hicks zegt “You came here for the ride” (“Je kwam hier voor het ritje”), dus geniet van zowel de highs als de lows! Zie de lows als een periode die nodig is om de vorige high af te sluiten en je klaar te maken voor de volgende, dan is het al een stuk makkelijker er doorheen te komen.

Soms blijf je hangen in een low en zie je niet hoe je eruit kan komen. De enige oplossing: goed voor jezelf zorgen en helemaal eerlijk tegen jezelf zijn. Kom je angsten onder ogen en zorg dat je voldoende activiteiten onderneemt om de verbinding met je hart te (blijven) maken. Ik noemde hier boven al een aantal dingen die voor mij helpen (gezond eten, naar buiten, bewegen, mediteren, rusten) en binnenkort deel ik 7 dagen lang mijn tips om dicht bij jezelf te leven. Als je je nu vast opgeeft via deze link, dan krijg je ze vanzelf in je inbox! Kan je op dit moment al wat extra hulp gebruiken, neem dan contact met mij op om te bespreken wat ik voor jou kan betekenen. Ik help je graag!

Love & Light, Sandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.